Raport Ilustrat - BAILE HERCULANE (CS) - mai 2008

In jos

Raport Ilustrat - BAILE HERCULANE (CS) - mai 2008

Mesaj  AlexStrugariu la data de Mar Mai 13, 2008 1:53 pm

In perioada 8-11 mai 2008, am efectuat o iesire in zona Baile Herculane (jud. Caras-Severin) cu scopul de a colecta mai multe date despre cateva specii din herpetofauna zonei. Membrii echipei au fost: Tiberiu C. SAHLEAN, Anca PAVEL si subsemnatul. Am ales aceasta zona pentru studiile noastre din mai multe motive. Fiind situata in sud-vestul Romaniei clima are influente sub-mediteraneene. Acest lucru, impreuna cu habitatele calcaroase au facut posibila prezenta unui numar mare de specii de amfibieni si reptile, unele dintre ele fiind considerate periclitate la nivel national. De asemenea, Baile Herculane este o importanta statiune balneara iar pe tot parcursul anului, mai ales pe timpul verii, este vizitata de foarte multi turisti. Acest lucru face ca impactul antropic asupra zonei sa fie foarte ridicat.


Judetul Caras-Severin in Romania


Zona Baile Herculane in judetul Caras Severin

Ziua 1: 8.05.2008
Am sosit singur in gara Baile Herculane la ora 05.00. Am stat in gara pana pe la 06.00, cand a aparut soarele. Dupa putin timp m-am cazat, m-am odihnit o ora si am plecat pe teren pe versantii stancosi cu expunere sud-estica din apropierea garii. Pana sa ajung acolo am vazut primele specii calcate pe drum: Bufo viridis (broasca raioasa verde) si Lacerta viridis (gusterul). Cer senin, racoare, roua pe vegetatie. Prima reptila vie a fost o soparla de ziduri (Podarcis muralis). Au mai urmat Lacerta viridis, Anguis fragilis colchicus (naparca) si Testudo hermanni boettgeri.(testoasa de uscat banateana) Desi inca nu se incalzise afara prea bine, nu am avut rabdare sa mai astept si am plecat sa investighez o alta zona: un zid de piatra de pe marginea drumului care duce spre Baia de Arama. Acolo, dupa ce a aparut soarele (dupa ora 13.00) am gasit un mascul adult de Zamenis longissimus (sarpele lui Esculap), un mascul de Natrix tessellata (sarpele de apa), multe Podarcis muralis si multe Anguis fragilis colchicus. Pe langa acestea, cea mai importanta observatie a zilei (pentru mine) a fost soparla de padure (Darevskia praticola), exemplarele vazut de mine in acea zi fiind primele pe care le-am vazut vreodata. Cu exceptia sarpelui de nisip (Eryx jaculus), aceasta era singura reptila din Romania pe care eu nu o vazusem in natura.


Baile Herculane :-) (c)Alex Strugariu


Podarcis muralis (c)Alex Strugariu


alt Podarcis muralis (c)Alex Strugariu


Anguis fragilis colchicus # 1 (c)Alex Strugariu


Anguis fragilis colchicus # 2 (c)Alex Strugariu


Anguis fragilis colchicus # 3 (c)Alex Strugariu


Anguis fragilis colchicus # 4 (c)Alex Strugariu


prima mea Darevskia praticola pontica (c)Alex Strugariu


Marginea drumului: habitat pentru Podarcis muralis, Darevskia praticola pontica, Anguis fragilis colchicus, Zamenis longissimus si Natrix tessellata. (c)Alex Strugariu


Raul Cerna: habitat pentru Natrix tessellata. (c)Alex Strugariu

Ziua 2: 9.05.2008
La ora 05.00 au sosit din Bucuresti si colegii Tiberiu C. SAHLEAN si Anca PAVEL. Din pacate, datorita incapacitatii mele sa aud telefonul in timp ce dorm si faptului ca colegii nu stiau unde e cazarea noastra, abia pe la ora 6 ne-am intalnit :-) . Dupa un scurt moment de odihna, eu si Tibi am plecat spre Toplet (un sat situat in apropiere de Baile Herculane) unde am vizitat un habitat in care am gasit vipere cu corn in anii precedenti (2005, 2006). Ajunsi la acel habitat, am vazut Podarcis muralis si Lacerta viridis si un exemplar foarte mare (probabil peste 150 cm) de Dolochophis caspius (sarpele rau) care s-a "lansat" de dupa un arbust direct pe peretele vertical al unei stanci, unde s-a ascuns intr-o crapatura situata la cca. 100 cm desupra noastra. Desi l-am putut vedea in ascunzisul sau, nu am reusit sa il convingem sa iasa afara pentru a-l prinde si a-l fotografia.
Dupa ce am mai cautat putin in acel habitat, vazand ca nu gasim vipere, am decis sa investigam o alta zona in care am gasit vipere in 2005. Pe drum am observat si primul amfibian viu al excursiei, un exemplar adult de Rana dalmatina. O data ajunsi la al doilea habitat, era deja prea cald si nu mai miscau decat foarte putine soparle (P. muralis si L. viridis). Am gasit multe exuvii de Dolichophis caspius si, inainte sa abandonam cautarile in acea zona am reusit sa prindem si un sarpe de casa (Natrix natrix), primul pe care l-am vazut vreodata in acea parte a tarii. La coborarea de pe acel deal am mai gasit Testudo hermanni boettgeri si Bufo viridis (viu).
Ajunsi inapoi in B. Herculane, dupa o scurta vizita la cazare, am plecat impreuna cu Anca sa mai investigam zidul de pe marginea drumului investigat si in ziua precedenta. Acolo am mai observat: Anguis fragilis colchicus (inclusiv unul omorat), Podarcis muralis, Darevskia praticola pontica, Natrix tessellata si Zamenis longissimus .


Rana dalmatina -(c)Alex Strugariu


Natrix natrix - (c)Alex Strugariu


Natrix natrix - acelasi exemplar, simuland moartea - (c)Alex Strugariu


Natrix natrix - "close up" al aceluiasi exemplar - (c)Alex Strugariu


Bufo viridis - (c)Alex Strugariu


Testudo hermanni boettgeri - (c)Alex Strugariu


Darevskia praticola pontica - (c)Alex Strugariu


Anguis fragilis colchicus ucis - (c)Alex Strugariu


Natrix tessellata simuland moartea - (c)Alex Strugariu


Natrix tessellata - portret al aceluiasi animal - (c)Alex Strugariu


Zamenis longissimus - femela gestanta - (c)Alex Strugariu


Zamenis longissimus - acelasi animal - (c)Alex Strugariu


Zamenis longissimus - mascul adult - (c)Alex Strugariu


Zamenis longissimus - acelasi animal - (c)Alex Strugariu


Tibi si Anca cu masculul de Z. longissimus = oameni fericiti cu sarpe nervos. - (c)Alex Strugariu


Habitat de Z. longissimus. - (c)Alex Strugariu


3 oameni fericiti (Tibi, Anca, subsemnatul) cu 3 serpi nervosi (Z. longissimus: femela gestanta, mascul mare, mascul mai mic). - (c)Alex Strugariu

Ziua 3: 10.05.2008 - "V" Day :-)
Partea 1

Am plecat cu totii de dimineata spre habitatul nr. 2 de la Toplet (investigat si in ziua precedenta). Pe langa speciile deja vazute (Bufo viridis, Testudo hermanni boettgeri, Podarcis muralis si Lacerta viridis) am mai auzit si un brotacel (Hyla arborea) si, cu foarte multa truda, am reusit sa gasim doua femele adulte de vipera cu corn (Vipera ammodytes ammodytes). Vremea a fost calda si cerul senin in prima parte a zilei. La scurt timp dupa ce am prins a doua femela de vipera s-a innorat si a inceput sa ploua. Ne-am refugiat in padure si am colectat datele de care aveam nevoie de la vipere, dupa care le-am eliberat si ne-am pornit spre Herculane.


Podarcis muralis - (c)Alex Strugariu


Lacerta viridis - (c)Alex Strugariu


Lacerta viridis - (c)Alex Strugariu


Habitatul investigat, populat de: Bufo viridis, Hyla arborea, Testudo hermanni boettgeri, Lacerta viridis, Podarcis muralis, Natrix natrix, Dolichophis caspius si Vipera ammodytes. - (c)Alex Strugariu


Acelasi ca si in poza anterioara - (c)Alex Strugariu


Testudo hermanni boettgeri - (c)Alex Strugariu


Testudo hermanni boettgeri (acelasi ca si in poza anterioara) - (c)Alex Strugariu


...and...FINALY: mult asteptata Vipera ammodytes ammodytes (femela adulta) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar ca si anteriorul) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar ca si anteriorul) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar ca si anteriorul - sorry, can't stop...) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar ca si anteriorul - sorry, still can't stop...) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar ca si anteriorul - just one more...) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar ca si anteriorul - last one) - (c)Alex Strugariu


Tibi Sahlean si vipera din pozele anterioare (ok, am mintit, nu era ultima poza cu acea vipera :-) )
- (c)Alex Strugariu


Microhabitatul viperei din pozele anterioare - (c)Alex Strugariu


Bufo viridis - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes - femela # 2 - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes - femela # 2 - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes - femela # 2 - (c)Alex Strugariu


Eu: examinand prima vipera capturata. - (c) Tiberiu Sahlean


Tibieriu luandu-si adio de la prima vipera capturata. - (c) Alex Strugariu


Milvus migrans (gaia neagra) - (c)Anca Pavel


Lacerta viridis (mascul adult) - (c)Alex Strugariu


Lacerta viridis (femela adulta) - (c)Alex Strugariu


Peisaj de la Toplet - (c)Alex Strugariu


Partea a 2-a.
Ajunsi in Herculane, dupa ora 17.00, la nici 100 m distanta de pensiunea unde eram cazati, pe marginea drumului principal, ne-am oprit sa vedem un guster care se insorea pe o scandura. In timp ce eu ii aratam lui Tibi gusterul, Anca, pe un ton mult, mult, mult prea calm spune: "uite o vipera". Nu am apucat sa procesez informatiile primite pe cale auditiva ca si rupeam o crenguta cu care sa prind vipera. Tibi se trezeste si el si imi da carligul herpetologic pe care-l tinea in mana. Am prins vipera; era un mascul enorm (lungime totala = 76 cm.) si superb. Microhabitatul in care l-am gasit era un petic de iarba situat intre drumul principal si un mare "crater" facut de excavatoarele care niveleaza partile inferioare ale versantilor din oras pentru a face loc pentru diverse constructii. Cu totii am fost de acord ca acela era un "sarpe mort". Adica, daca nu-l gaseam noi, in mod cert ajungea pe drum si il calca o masina sau ar fi fost vazut de niste trecatori cu intentii mai putin nobile. Am bagat sarpele in sac si am mers mai departe. La marginea urmatorului "crater" am mai gasit o vipera, un mascul si mai mare (77 cm.). Fiind prea obositi pentru a fotografia, studia si reloca serpii in acea seara, am decis sa ii tinem peste noapte si sa facem aceste lucruri in urmatoarea dimineata.


Locul unde am prins primul mascul de vipera. - (c)Alex Strugariu


Acelasi loc - cadru mai larg. - (c)Alex Strugariu


Locul unde am prins al doilea mascul de vipera. - (c)Alex Strugariu


Acelasi loc - cadru mai larg. - (c)Alex Strugariu


Ultima editare efectuata de catre AlexStrugariu in Mar Mai 13, 2008 10:24 pm, editata de 1 ori

AlexStrugariu

Numarul mesajelor : 10
Varsta : 31
Location : Iasi
Data de inscriere : 26/11/2007

Vezi profilul utilizatorului http://www.alexstrugariu.8m.com

Sus In jos

Re: Raport Ilustrat - BAILE HERCULANE (CS) - mai 2008

Mesaj  AlexStrugariu la data de Mar Mai 13, 2008 9:32 pm

Ziua 4 (11.05.2008).

Am colectat datele morfologice de la viperele prinse in seara anterioara, in camera de la pensiune. In aceasta dimineata, primul loc vizitat a fost habitatul stancos pe care l-am investigat eu in prima parte a zilei 1. In acea zona am mai gasit vipere cu corn in 2005. Acest lucru, si faptul ca este mai inaccesibil si putin mai departe de drum, ne-au facut sa decidem sa eliberam acolo masculii de V. ammodytes prinsi in ziua anterioara. Dupa ce am fotografiat si eliberat viperele si dupa ce ne-am adapostit putin in timpul ploii, am facut o ultima vizita la zidul de pe marginea drumului care duce spre Baia de Arama. Acolo am mai gasit: Anguis fragilis colchicus, Podarcis muralis, Darevskia praticola pontica, Natrix tessellata si Coronella austriaca (sarpele de alun). La ora 17.00 am plecat cu totii spre casa.


Mai mult habitat distrus (in Ziua 1, locul din poza era intact) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (primul mascul) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar ca si anteriorul) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (portret al aceluiasi exemplar) - (c)Alex Strugariu


Sesiune foto cu Vipera ammodytes, subsemnatul si Anca Pavel. - (c) Tiberiu Sahlean.


Tibi: urandu-i noroc in viata primului mascul de vipera si sfatuindu-l sa stea departe de case si drumuri, inainte de a-l elibera. - (c)Alex Strugariu


Primul mascul de vipera si-a gasit un refugiu la baza unor radacini de arbust dupa ce a fost eliberat. - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (portret al celui de-al doilea mascul) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar ca si anteriorul) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar - parca e prea frumos sa fie adevarat, nu ?) - (c)Alex Strugariu


Vipera ammodytes (acelasi exemplar) - (c)Alex Strugariu


Eu: admirand al doilea mascul de vipera pentru ultima data, inainte de a-l elibera. - (c) Tiberiu Sahlean


Vipera cu corn (al doilea mascul) cu probleme de personalitate. Se pare ca a uitat ca viperele nu sunt serpi arboricoli si imediat dupa eliberare a inceput sa se catere pe un arbust :-) - (c)Alex Strugariu


Darevskia praticola pontica - (c) Alex Strugariu


alta Darevskia praticola pontica - (c) Alex Strugariu


Coronella austriaca (femela gestanta) - (c) Alex Strugariu


Coronella austriaca (acelasi exemplar) - (c) Alex Strugariu


Marele Zid Herpetologic :-) - (c)Alex Strugariu


O ultima privire asupra zonei Baile Herculane - (c) - Alex Strugariu


LISTA COMPLETA A FAUNEI DE VERTEBRATE OBSERVATE:

Pisces:

- urmeaza sa completez dupa ce-l intreb pe Tiberiu

Amphibia:

1. Rana dalmatina
2. Bufo viridis
3. Hyla arborea (doar auzit).

Reptilia:

1. Testudo hermanni boettgeri
2. Anguis fragilis colchicus
3. Darevskia praticola pontica
4. Podarcis muralis
5. Lacerta viridis
6. Natrix natrix
7. Natrix tessellata
8. Coronella austriaca
9. Zamenis longissimus
10. Dolichophis caspius
11. Vipera ammodytes

Aves

1. Passer domesticus
2. Fringilla coelebs
3. Turdus merula
4. Turdus philomelos
5. Buteo buteo
6. Accipiter gentilis
7. Milvus migrans
8. Hirundo rustica
9. Corvus corax
10. Corvus frugilegus

- daca-mi mai amintesc voi mai scrie :-)

AlexStrugariu

Numarul mesajelor : 10
Varsta : 31
Location : Iasi
Data de inscriere : 26/11/2007

Vezi profilul utilizatorului http://www.alexstrugariu.8m.com

Sus In jos

Re: Raport Ilustrat - BAILE HERCULANE (CS) - mai 2008

Mesaj  lynnu la data de Mier Mai 14, 2008 4:35 pm

Aveam o informatie, cum ca Rana dalmatina ar fi disparul de la noi din tara. Dar ma bucura faptul ca ai reusit sa o fotografiezi! Multa bafta in continuare!

lynnu

Numarul mesajelor : 1
Data de inscriere : 14/05/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Raport Ilustrat - BAILE HERCULANE (CS) - mai 2008

Mesaj  AlexStrugariu la data de Mier Mai 14, 2008 8:15 pm

Salut.

Din fericire, Rana dalmatina este de fapt chiar foarte comuna in multe zone din tara in habitatele propice Wink

Numai bine,
Alex

AlexStrugariu

Numarul mesajelor : 10
Varsta : 31
Location : Iasi
Data de inscriere : 26/11/2007

Vezi profilul utilizatorului http://www.alexstrugariu.8m.com

Sus In jos

Re: Raport Ilustrat - BAILE HERCULANE (CS) - mai 2008

Mesaj  AndreiStefan la data de Joi Mai 15, 2008 3:25 pm

Salut
Alex, daca ai sunetele amfibienilor din Romania, mi le poti trimite si mie? Ma intereseaza in special cele facute de Rana sp., Bufo sp. si Pelobates sp.
Numai bine,
Andrei

AndreiStefan

Numarul mesajelor : 1
Varsta : 33
Location : Iasi
Data de inscriere : 15/05/2008

Vezi profilul utilizatorului

Sus In jos

Re: Raport Ilustrat - BAILE HERCULANE (CS) - mai 2008

Mesaj  AlexStrugariu la data de Joi Mai 15, 2008 8:19 pm

Salut,

Da, nicio problema. Doar da-mi te rog add la id-ul de messenger (bitis_arietans_arietans) sau trimite-mi adresa ta de mail.

Numai bine,
Alex

AlexStrugariu

Numarul mesajelor : 10
Varsta : 31
Location : Iasi
Data de inscriere : 26/11/2007

Vezi profilul utilizatorului http://www.alexstrugariu.8m.com

Sus In jos

Re: Raport Ilustrat - BAILE HERCULANE (CS) - mai 2008

Mesaj  Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum